2011-04-29

Vårblommor och ogräsrensning

Det har varit kallare ett tag nu, frost på nätterna och 8-18 på dagarna. Chilin fick komma ut igår men inte idag. Klippte ner syrenerna och några andra som var musätna. Har rensat en hel del ogräs i nya rabatten nere och i hyllan, fick en del hjälp på traven också.

Har tagit mycket kort på allt som kommer lite av det finns att kika på under Månadsbilder/ 2011 April på min hemsida. Lägger upp bilder allt eftersom när jag får tid över.


Blommorna är 1-2 veckor tidiga i år, men håller kylan i sig så lär det bromsa en del. Nu är det musöron på björkarna så det är dags att klippa rosorna, får se om jag får lite tid över imorgon, är mitt i vedstöket.

2011-04-25

Sommarväder


Det har varit sommarväder i ett par dagar nu, så härligt. Fullt upp att bära växterna ut och sedan in igen, vilket tar en bra stund det är mycket att bära.

Rensar för fullt allt ogräs man kan hitta när man har lite tid över. Tag givetvis kort på allt som blommar men än så länge är det inte så mycket som har kommit igång.

Idag är den dag då jag brukar fota rabatterna och snön är på väg bort men det var många dagar sedan snön försvann och skadorna av möss/sork vart uppenbara, så tråkigt men det är såndant som händer, hoppas det mesta repar sig.

2011-04-15

Grodd på Paradisliljan 'Major'


Idag vart man glad när man gick igenom alla fröer i kylen, en grodd på Paradisliljan, jättekul!! Så nu är den planterad och väntar på sällskap från dom övriga. Men det går segt för fröna i kylen, flera liljor är på G men dom har inte behagat sig med att skicka ut några rötter.

2011-04-12

Chili blomma och chilisar

Här kommer det lite mera bilder på chilin och blommor. Detta är en liten frukt på gång, den har just tittat fram, fick plocka bort blomrester för att man ska få se den. Det är en som ligger på Tradera den som heter Lik Bolivian Rainbow, ser ut att få otroligt snygga chilisar. Den är så fin med mörka härliga blad. Växer dessutom jättesnyggt riktigt buskigt och tät. Supersnygg och jätteliten blomma på CAP1546 lila och vit, denna är också ute på Tradera. Golden Cyenne, samma frukt som syns på ett äldre inlägg i bloggen vilket var den 1:a chilin för i år.
Bild på Fresno som växer upprätt, ser ut som en bra matchili.

Rabarber i snön

Vad härligt det är snön smälter bort fort, täckte över min Rhododendron för att den ska klara vårsolen bra. Tänkte även täcka över rosen flammentanz men det behövs inte då mössen har rundbarkat den, förra året frös den ner och i höstas var jag duktig och tog ner den så den fick ligga under snön och det hjälpte grenarna har klarat sig bra men inte barken längst ner. SUCK!!! Tog och klippte ner en häck Spiraea douglasii som växte här när jag köpte gården för länge sedan. I år tog jag i lite och ska ta ner den ordentligt.

Nu dröjer det inte länge innan snön är borta, vad härligt det är, nu kommer snart alla vårlökar att komma som man planterade i höstas. Längtar.....

2011-04-09

Liljefröer

Idag gick jag igenom alla frön som ligger i kylen och det har börjat komma rötter på Vit Krollilja, tänkte jag skulle visa hur jag gör, det är inte så svårt.


Använder Eldorados babyservetter och lägger i frön, viker ihop och skriver på vad det är och när man har lagt dom där. Blöter på så det är fuktigt, går att blöta innan man lägger i frön också. Men skriv innan tror det kan vara svårt att skriva på blött papper.



Sedan stoppar jag ner dom i en zippåse och så in i kylskåpet. Man får titta till dom någon gång i veckan för att se om det har börjat gro. Det får inte börja mögla, har aldrig testat Atamon men det skulle kanske hjälpa.



Om pappret börjar bli gult och luktar illa så byter jag till ett nytt papper. Undvik att ta på fröna. Här har Krolliljefröna legat i blöt sedan 4/3 och idag har jag upptäckt att det har grott på en del, se bilden.




När det har grott så åker fröna ner i jorden, sedan är det bara att vänta på att stråna ska komma upp. På detta sätt tror jag att man sparar något år så förhoppningsvis har man några som blommar om ca 5år.




Täcker givetvis över fröna med jord, la på lite perlite i hopp om att blomflugorna inte ska gilla lådan min. När sedan mera frön har grott åker dom också ner i jorden.

2011-04-08

Säljer överskottet

Håller på och lägger ut annonser på Tradera, måste göra plats för det som jag vill så. Har ju massor med mera plantor jag vill fördriva men ingen plats så vad gör man, ja då lägger man ut lite annonser på Tradera så kanske man får in någon krona till elen, för det är inte billigt med HPS lampan....

Det är dyrt att annonsera på Tradera och så är det massor med jobb att packa och skicka plantorna men vad gör det för det är också roligt, riktigt kul när någon lägger bud och sedan kanske det är några fler som också vill ha växten i fråga. Rätt spännande faktiskt att vänta på slutbudet, man kan ibland ha lite tur och få en slant. Nyfiken på mina annonser? Kika här

Allvarliga problem

Ja det är bara att konstatera att man har allvarliga problem, klippte till pelargonsticklingarna nyss, tänkte att man behöver inte fler så det är bara att kasta.

Men nej då vad gör man fixar till sticklingar och sätter i såjord. VARFÖR jag har ju ca 14 småplantor redan som växer rätt bra, varför kan man inte bara kasta bort 5 till. Nej för dom är ju så fina vilket dom är, kommer säkert att bli fina plantor framöver.

Någon som vill ha lite cola pelargoner?? Tror jag kommer att få någon till övers. Suck

2011-04-06

Akut platsbrist efter mera omplanteringar

Blomman av Champion, supersnygg tycker jag.

Gick igenom Chilin och vilka plantor som måste flytta valdes ut, ja då vart det förståss omplantering av många eftersom dom växer så det knakar. Jag har lagt ut några annonser på Tradera, nyfiken titta då här. Det är förståss inte dom finaste plantorna, dom får självklart bo kvar. Hoppas att det finns lite intresse för mina småplantor. Har faktiskt fått lite chilifrukter nu, snabbt gick det efter att blommorna hade blommat klart, vilket är roligt men kanske lite tidigt, har för mig att det är Early Jalapeno, ska kolla det. Håller man isär vilka som har blommat inne = isolerade så kan man ta frön sedan och spara för dom har inte blivit pollinerade av insekter som kan ta pollen från andra sorter och korspollinera = oisolerade. Är man seriös vill man veta att man har rena fröer av sorterna. Men odlar man bara för eget bruk och är inte intresserad av vilken sort som är vad så spelar det ingen roll, tänk bara på att inte sälja fröer eller byta utan att tala om att det inte är isolerade. Så här ser det ut just nu, har nog inte mer än 3cm kvar på bordet i ett undanskymt hörn.

2011-04-04

Odla inköp


Idag hämtade jag paketet från Odla, ska försöka få ner dom i jord imorgon.

Rätt fina lökar och knölar. En Dahlia var jag besviken på men en Kanna var superfin istället. Oxalisen ska blir jättespännande o se live, man har sett den på bild länge nog nu.

Hoppas på många fina blommor till sommaren.

2011-04-02

Doftpelargonerna status

Dessa finns på bild när jag planterade om och frisserade den större 15/3, se under pelargon som etikett, det växer på rätt bra. Jag tror att det är två olika sorters doftpelargoner från Odla, Cola och Concolor Lace.

Lite status på övriga sådder

Lite olika palettblad som såddes 25/1 läckra färger, har tänkt ha dom i balkonglådor på altanen. Hirsen har blivit jättestora, dom får lugna ner sig nu, det är ju bra länge kvar innan dom får flytta ut, fast det kanske inte är så jätte länge för idag har vi haft +8, snön lär försvinna snabbt nu.
Abutilon har knopp, plantan är inte så stor ännu men jag längtar så efter dess blommor så jag har sparat en resten togs bort. Har försökt med sticklingar tidigare men aldrig lyckats med dessa och jag vill ju så gärna ha dom.

2011-04-01

Chili blommor o omplantering ännu en gång


Några har lyckats smita undan från att bli plockade fri från blommor dom har stått längre bak och jag har missat dom rackarna. Visst är dom otroligt fina, men svår att få bra på bild.










Omplantering ännu en gång, planterade om ett helt gäng till större kruka fast det var bara 2 veckor sedan jag gjorde det sist, otroligt vad fina rötter det är i år, växer på jättebra. Synd bara att dom ränner iväg så mycket och inte blir mera kompakta, kan vara för att dom står så tätt också inte bara värmen, dom tävlar om vem som kommer högst och får mest ljus. Nästa år ska jag försöka korrigera det men i år kan man inte det pga utrymmesbrist.